„Zmień swoje przyzwyczajenia, nie wyrzucaj do śmieci jedzenia”

Pod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenia ilości odpadów spożywczych znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.

W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności oraz ziemiopłody.

Punkty  zlokalizowane najbliżej Gminy Chorkówka, do których można przekazywać produkty:

– KROSNO: Centrum Medyczno-Charytatywne, ul. Grodzka 45a,

– JASŁO: Kuchnia Caritas, ul. Za Bursa 1a,

Wykaz produktów, które można przekazać do punktu zbierania (wykaz nie dotyczy produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie domowym).

Przekazywana żywność winna znajdować się w opakowaniach jednostkowych, nienaruszonych z nieprzekroczonym terminem ważności.

  • cukier,
  • mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.),
  • makaron,
  • ryż,
  • płatki różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp ),
  • kasza różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.),
  • kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa),
  • herbata różne rodzaje (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.),
  • zioła suszone (w opakowaniach),
  • sól,
  • groszek konserwowy,
  • kukurydza konserwowa,
  • papryka konserwowa,
  • ogórki kiszone i marynowane,
  • ketchup,
  • musztarda,
  • olej i oliwa z oliwek,
  • konserwy mięsne sterylizowane,
  • konserwy rybne,
  • warzywa i przetwory warzywne konserwowane (w słoikach lub puszkach),
  • zupy w proszku,
  • zupki typu „chińskie”,
  • przyprawa do zup w płynie lub proszku (typu vegeta)
  • przyprawy suszone
  • kostki rosołowe,
  • kakao rozpuszczalne,
  • sosy w proszku,
  • galaretki,
  • budyń,
  • żelatyna,
  • kisiel,
  • czekolady różne smaki,
  • słodycze,
  • pieczywo trwałe,
  • suchy groch i sucha fasola,
  • miód,
  • majonez,
  • dżemy, powidła, marmolady,
  • chrzan w słoikach,
  • warzywa suszone,
  • owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
  • kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach,
  • mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT,
  • napoje, soki, wody mineralne,
  • sery, jogurt itp. w opakowaniach jednostkowych przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu.

Ponadto można przekazać warzywa i owoce surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia.